Riad Sattouf: Fremtidens Araber 6, oversat af François-Eric Grodin (Cobolt)

Nomineret i kategorien: bedste internationale tegneserie på dansk

Et hovedværk i europæisk tegneseriehistorie

Fransk-syriske Riad Sattoufs selvbiografiske seksbinds fortælling om en barndom i Mellemøsten, Fremtidens araber, står som et hovedværk i europæisk tegneserie. 

Centralt i værket står portrættet af faren, den altoverskyggende figur i unge Riads liv, der i første bind vender tilbage til sit hjemland Syrien i 1970’erne for at være med til at skabe et stærkt og oplyst panarabisk samfund, men som over åre ender som religiøs mørkemand og patriark, der her i sidste bind har bortført familiens yngste søn fra Frankrig til Syrien. Nu må den unge Riad blive en voksen mand og frigøre sig fra farens lange skygge. 

Trods historiens alvor er Fremtidens araber altid fornøjelig at læse. Sattouf er ingen alvorsmand, men en skarpt registrerende satiriker der muntert forstørrer al dårskab. Og dårskab er der rigeligt af. 

Den samlede fortælling er erindringsroman, politisk kritik, satire og syndefaldsfortælling i et. Det er en monumental bedrift, og en central og højaktuel fortælling om mødet og konflikten mellem den muslimske og den kulturkristne verden, der tegnes ubesværet i mål her i sidste bind.

ping vignette