Nora Dåsnes: Ubesvaret opkald, oversat af Anne Krogh Hørning (Turbine)

Nomineret i kategorien: bedte internationale tegneserie på dansk

Det ubegribelige og det håbefulde

Den 22. juli 2011 dræbte den højreradikale Anders Breivik 69 ganske unge mennesker på øen Utøya. Det ser vi ikke i norske Nora Dåsnes Ubesvaret opkald, men vi følger pigen Rebekkas hverdag i Oslo i et lille år efter terrorhandlingen. 

Hun starter på gymnasiet, møder en dreng, involverer sig i skolerevyen. Verden går videre, normaliteten indfinder sig, men Rebekka kan ikke slippe Utøya. Ubegribeligheden sætter sig i hende, og hun vender sig indad i sig selv, bliver mere og mere alene med tankerne om den dag. 

Norske Nora Dåsnes fortæller Rebekkas historie nænsomt og lavmælt, og med en evne til præcist at formidle selv de mindste rystelser i hendes indre liv. Den enkle streg er let aflæselig, men har også en løs poesi i sig, og Dåsnes er blændende fortæller, der synes at mestre alle mulighederne i tegneseriens formsprog. 

Ubesvaret opkald er trods sit dystre emne både smuk og håbefuld, og bærer en tro på fællesskab og fortælling som forløsende. Nora Dåsnes modtog i 2022 Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for bogen. 

ping vignette