Emily Carroll: A Guest in the House (Macmillan)

Nomineret i kategorien: bedste internationale tegneserie

Ude godt, hjemme værst

Nogle tegneserietegnere slår et stort brød op fra starten (tænk bare på vores egen Karoline Stjernfelt og hendes mammut- og debut-trilogi I morgen bliver bedre). Andre bygger gradvist muskelmasse på med korte, knaldperleagtige fortællinger, mens de tålmodigt forbereder deres magnum opus.

Sådan er det med Emily Carroll, der fik et markant gennembrud med novellesamlingen Through the Woods i 2014, men først i 2023 var klar til at prøve kræfter med en graphic novel i fuld længde. Til gengæld er A Guest in the House hele ventetiden værd: Fortællingen om Abby, som gifter sig med byens nye tandlæge og får både en steddatter og en død eks-kone med i købet, er et forbilledligt orkestreret psykodrama.

For noget er galt i huset ved søen. Onde ånder hvisker Abby hemmeligheder i øret, hemmeligheder om hendes nye mand og hans gamle kone, og den unge kvinde får stadigt sværere ved at skelne fantasi fra virkelighed. Carroll tager et fast greb om læserens hånd og fører os med ned i dybet, ikke mindst i kraft af billedsiden, der elegant skifter mellem en hverdag i gråtoner og drømmeagtige syn badet i grel, på én gang smuk og ildevarslende farvelade.

ping vignette