”Smil” af Raina Telgemeier

Nomineret i kategorien: BEDSTE BØRNE/UNGDOMSTEGNESERIE

Varm og vis ungdomstegneserie om tandretning og tween-liv.

Da californiske Raina Telgemeier var 12, snublede hun i fuldt firspring på en villavej og slog begge fortænder ud. Tyve år senere udgav hun ungdomstegneserien ”Smile” om uheldet og efterdønningerne: Operationer, tandretning, social akavethed. I dag er hun midt i fyrrerne og blandt den vestlige verdens mest succesfulde tegneserieskabere.

Over 20 millioner eksemplarer af hendes selvbiografiske tegneserier er langet over disken, og gennembrudsværket ”Smil” – som nu efter 12 år endelig foreligger på dansk – har solgt flest af alle.

Den er fortællingen om en stille, kreativt anlagt tween i San Franciscos opland, som mister sine fortænder og får togskinner i bytte. Telgemeier formidler levende og muntert sin bebøjlede barndom: De ømme tænder, når ståltråden er blevet strammet; maden, man ikke må få, og som derfor er helt uimodståelig; ganebøjlen, der altid bliver fuld af madrester.

Smil er farvet af moden eftertanke og ironi, men den er altid i øjenhøjde med sit publikum. Telgemeier har ingen belærende voksendagsordener, bortset lige fra én: Da forfatterens mor forsikrer sin ulykkelige, bøjlebærende datter om, at hun ikke er den eneste med skavanker – “der er bare ingen, der snakker om det” – udbryder vores hovedperson irriteret: “Nå, men måske nogen skulle begynde at snakke om det!” 

Og det gjorde Raina så, små 20 år senere, med Smil.

 

224 sider, Cobolt

Smil raina telgemeier