”Fremtidens araber. En barndom i mellemøsten (1992-1994)” af Riad Sattouf

Nomineret i kategorien: BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK

Stakkels Riad: Ikke alene er hans familie ved at gå i opløsning. Han er også kommet i puberteten. 

Bind fem af Riad Sattoufs vildt ambitiøse memoirer dækker et lavpunkt i hans fransk/syriske families svære liv. Faren har bortført lillebror Fadi til Syrien, moren er ved at gå totalt i spåner hjemme i Frankrig. Fortvivlet gråd på toilettet, juridiske tovtrækkerier og rasende telefonopkald er dagens orden.

Sattouf skildrer levende den trykkoger af ængstelse, hormoner og sult efter status, som tegner de her år i hans ungdomsliv. Da han og moren går under jorden for at undgå, at også Riad bliver bortført af sin far, ærgrer vores 14-årige hovedperson sig først og fremmest over at gå glip af en fest hos den inciterende Anaïck. Det er forfærdeligt med Fadi, men det er også forfærdeligt at være fjorten, frændeløs og friendzonet.

Bind fem skildrer et limbo, to års tomrum mellem den traumatiske bortførelse og fortællingens kulmination i bind seks. Bogen burde føles som en trinbræt mellem to mere spændende destinationer. At den i stedet er et gribende mesterstykke i selvbiografisk fortællekunst i sin egen ret siger alt om Sattoufs evner som memoirist.

176 sider, Cobolt

Fremtidens araber forside