Vinder af pingprisen 2023

Bedste danske tegneserie

”Underlevet” af Allan van Hansen

Der er noget hjælpeløst over stregen i Underlevet, ligesom der er noget hjælpeløst over Klaus’ forsøg på at leve sit liv og prøve at fortrænge, hvad der skete i stalden på Jørgen og Ernas gård.

Da Erna dør, og Klaus og hans bror Lukas mødes til gravøl hos Jørgen, begynder erindringen langsomt at røre på sig og Klaus indser, at han måske bliver nødt til at forholde sig til sin fortid, før han kan begynde at leve sit liv.

Noget af historien bliver fortalt med barnlige perleplader, andet, erindringsglimtene, med pinlig naturalisme. Indimellem er Klaus både på opdagelsesrejse i den menneskelige psyke, til gruppeterapi og hjemme på Jørgens terrasse, og langsomt får han styr på sin historie og finder viljen til at overleve og ikke længere bare underleve, som han selv beskriver, hvad han har gjort indtil nu.

Underlevet er en stærk og stemningsmættet fortælling om to brødre, der har hver deres måde at overleve barndommens traumer på. 

Kun gradvist bliver det afsløret for læseren, hvad der er sket. Til gengæld sidder historien i kroppen længe efter endt læsning.

Derfor vinder Underlevet årets Pingpris for Bedste danske tegneserie.

Underlevet forside