”Åndevandrer 1-3: Tyran, Shaman, Vølve” af Jam Aden

Nomineret i kategorien: BEDSTE DANSKE TEGNESERIE

En Loke man ikke kan nå 

At give sig i kast med de nordiske guder i danske tegneserier må kræve en ekstra dyb indånding. Debutant Jan Aden kaster sig skævt og stilsikkert ind i noget, vi troede vi kendte, og vender det hele på hovedet. Med trickster-figuren Loke som sit omdrejningspunkt formår Aden at bringe en ny stemme ind i genfortolkningen af vores mytologiske ophav. Her er et rum til de skæve, de besværlige, dem der bliver til overs. 

Det er en serie rettet mod unge læsere, der har ambitioner for sit publikums evne til at holde med – og af – dem, der er svære at elske. Med bløde streger, stemningsfyldt farvelægning og en visuel tysthed, der dvæler ved karakterernes mutte forsøg på at nå hinanden, sætter Jam Aden en ny og spændende standard for, hvor nye tegneserielæsere også kan møde de nordiske guder.

Trilogien, der både i udformning og udgivelsestempo må betragtes som et samlet værk, følger en klassisk tredelt struktur: i ”Tyran” etableres karaktererne og en verden, hvor intet er som vi tror det; i ”Shaman” får vi baggrundshistorien og bygger op til en forløsning, og i ”Vølve” fører Aden fortællingen stilsikkert til dørs i en melankolsk slutning, der bliver ved at insistere på det komplekse og svære. Loke kan ikke rehabiliteres – og det skal han heller ikke. I Adens fortolkning får han lov at være den bøvlede trickster-figur, som vi kun kan lære at leve med ved at se ham direkte i øjnene. 

56, 64 og 64 sider, Cobolt