VINDER: PETER KIELLAND, HR. GRIS

VINDER: PETER KIELLAND, HR. GRIS

BEDSTE DANSKE TEGNESERIE
Juryens motivation:

Peter Kielland er dansk tegneseries måske mest distinkte auteur og med Hr. Gris signerer han sit måske rigeste, mest raffinerede værk. En samling korte historier, der umærkeligt glider sammen til en episk livsfrise, der klæder livets gåder i urkomiske dyregevandter.

Titlens hovedperson, en meget menneskelig gris, er både kæmpedræbende fantasyhelt og nedslidt everyman, der drænes for blod i sin kontorkubikel, falleret entertainer forrådt af sin syngende hund og en af de stakler, der vælger den forkerte skovsti og forvandles til et knortet træ af en heks.

Kielland har altid forlenet folkloren med såvel bredt skåret humor som kuldslået realistisk kant. Registret er uvægerligt tragikomisk: Hans figurer er fanget i et fatalistisk univers og lider som regel en grum skæbne – latterligt, men også lattervækkende menneskeligt. Der er ikke tale om en pæn graphic novel, men ambitionsniveauet kan måle sig med de tunge i vægtklassen. I stedet for den litterært-naturalistiske tilgang, der har vundet indpas i tegneserien, søger Kielland med sin kunstforms traditionelt brede penselstrøg at indfange nogle vanskeligt begribelige sandheder om livet.

Luk menu