”Sukkerkranie” af Charles Burns

Nomineret i kategorien: BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK

Tintin i underbevidstheden
Charles Burns er et af de fremtrædende navne på den nordamerikanske indie-scene. Han blev for alvor bemærket i bredere kredse med hovedværket Black Hole. Derefter fulgte Last Look-trilogien, som Sukkerkranie er den sidste del af.

Last Look tegner et portræt af en ikke længere helt ung mand, Doug, der er mislykket på stort set alle måder. Som kunster, kæreste, ja, måske bare som menneske. Han bor i kælderen under sine forældres hus og er ved at komme sig oven på en alvorlig hovedskade.

Denne triste fortælling viser Burns os imidlertid gennem et dragende troldspejl, der forvandler Doug til et Tintin-lignende alter ego på rejse gennem et surrealistisk ørkensamfund såvel som gennem sin egen fortid. Puslespilsbrikkerne bliver langsomt lagt i de to paralleluniverser og danner et kun akkurat afkodeligt billede af, hvordan den unge mand endte hvor han er nu, og hvordan det gik så galt.

Charles Burns forener Hergés rene streg med Dalis mareridtsblik og skaber et modent og tragisk mesterværk om manglende mod, forstillelse og spildt liv. Sukkerkranie fuldender den fremragende tegneserie-trilogi i dansk oversættelse.

64 sider, Fahrenheit

Luk menu