MÅRDØN SMET: ”STIG & MARTHA”

MÅRDØN SMET: ”STIG & MARTHA”

Nomineret i kategorien:
Bedste danske tegneserie

Mårdøn Smets historier om “Stig & Martha” har været 20 år under vejs. I mellemtiden har den nærmest fået legendestatus. Nu er de endelig samlet i ét bind.

”Stig & Martha” har været lidt af et kultfænomen blandt danske tegneseriekendere siden den smukke, men vanskeligt aflæselige serie første gang dukkede op i undergrundsantologien Fahrenheit. Selvom Mårdøn Smet har lavet historier om titlens umage makkerpar i præcis 20 år, løber hele baduljen ikke op i mere end 40 sider. Også selvom der er både nye og nyfarvelagte striber i samlingen. Men siderne er ekstravagant store og overdådige i alle henseender.

De to titelfigurer er skæbnens små kludedukker, der kastes ud i ordløse eventyr. Nogle af et enkelt opslags længde, andre strækker sig over flere sider. Der er ingen logik i, hvor de dukker op, hvilken alder, de har, eller hvad de laver. De er katalysatorer for højpandede lokumsfortællinger og lavpandede filosofi-fabler.

Mårdøn Smets snirklede, overkarikerede og svært-aflæselige streg kræver noget af læseren. For hver ny historie skal hjernen sættes i rette gear, før man fanger rytmen og stregen. En streg der heller ikke er konsistent hele albummet igennem, da de ældste striber har mere end tyve år på bagen, mens de nyeste er lavet til selve udgivelsen.

”Stig & Martha” er et overrumplende og forførende undergrundsmesterværk og et unikum i den danske tegneserieverden. Ja, måske i hele den store vide tegneserieverden!

40 sider, Aben Maler.

Luk menu