ROBERT KIRKMAN OG TONY MOORE: ”THE WALKING DEAD 1 – TIL DØDEN OS SKILLER”

ROBERT KIRKMAN OG TONY MOORE: ”THE WALKING DEAD 1 – TIL DØDEN OS SKILLER”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk

Zombie-tegneserie “The Walking Dead” vedkender sig splatter-exploitation, men er mest optaget af at skildre menneskers vilkår under kritiske omstændigheder.

Den apokalyptiske zombie-tegneserie ”The Walking Dead” tager sin begyndelse, da politimanden Rick Grimes vågner op fra en koma i en verden, som bogstaveligt talt er gået under. Sammen med sin familie og en lille gruppe overlevende må han kæmpe mod menneskeædende zombier for at skaffe mad og overleve vinteren uden varme, elektricitet og et fast sted at bo.

Vi følger gruppen, som den kører USA rundt i en overfyldt autocamper og leder efter et sikkert sted at være. Flere gange er det lige ved at lykkes, men gang på gang må de ud på landevejen igen efter zombie-angreb har reduceret deres antal.

Det forklares ikke, hvordan eller hvorfor zombiesygen er blevet til, og det tjener i den grad historien. Kirkman er langt mere interesseret i at understrege en anden pointe. Nemlig at menneskets overlevelsestrang i sig selv er en sygdom, der i dén grad tester individets menneskelighed og evne til at fungere i en gruppe.

Som i alle gode zombiehistorier på denne side af George Romeros genredefinerende film ”Night of the Living Dead” er det ikke så meget de døde, man skal frygte, men andre mennesker. Det er i sidste ende ikke nok at overleve, det er vigtigere at bevare sin menneskelighed under umenneskelige omstændigheder. Ellers er det hele ligegyldigt. Kirkmans fokus er således på den menneskelige natur, og hvordan vi reagerer, når vores kendte og sikre verden forsvinder.

Robert Kirkman ønsker at vise det lange seje træk for tegneseriens hovedpersoner, hvordan de udvikler sig, bukker under for presset eller rejser sig med opgaven. “The Walking Dead” er derfor en lang serie, som konstant stiger i kvalitet, og dette stærke, første bind repræsenterer blot den spæde begyndelse.

Tegneren Tony Moore tilfører fortællingen en stemningsfuld, detaljeret og let karikeret billedside, som på den ene side bløder lidt op på historiens grumhed, men som på den anden side også forlener figurerne med personlighed og overbevisende følelser, som river læseren med. Især flere ordløse sekvenser viser imponerende spændvidde.

“The Walking Dead” er oversat af Paw Mathiasen.

136 sider, Fahrenheit.

Luk menu