RIKKE BAKMAN: ”GLIMT”

RIKKE BAKMAN: ”GLIMT”

Nomineret i kategorien:
Bedste danske tegneserie

”Glimt” skildrer med stor præcision, varme og humor en enkelt dag i seksårige Rikkes nordjyske liv.

”Glimt” fortæller om en sommerdag i Rikke Bakmans barndom. Tidsbilledet og stemningen i sommerhuset ved Vesterhavet er skildret fra den seksårige Rikkes perspektiv, og under læsningen er det ikke bare som at være der selv, men også som at være barn igen i 1980’ernes Danmark. En sommerdags barnlige pejlemærker er typisk is, slik og badning – og imellem disse: undren og rastløshed.

Historien byder på flere – ofte dramatiske – højdepunkter: som da Rikke kommer til at åbne bildøren i et sving og slynges ud af bilen, eller da et vennepar til hendes forældre ryger ind i et trekantsdrama med vold til følge. Og hele tiden fortalt med en barnlig, konstaterende nøgternhed.

Eller en undren over at verden kan være, som den er: Mariehøns kan invadere strandene ved Vesterhavet og få en far til at bande over, at de på det nærmeste begraver hans bil. Registreringerne bliver således ofte grotesk morsomme. Bakman formår samtidig at berette indgående og subtilt om voksenkonflikter set fra et barns vinkel. Voksenlivets skrøbeligheder og skæve gang er barnligt-naivt, men dog så præcist skildret.

“Glimt” er langsom, hvilket er en pointe, da den repræsenterer det 6-årige barns blik, der tildeler verdens elementer lige stor gyldighed. Som sådan er det en meget æstetisk tegneserie: Den handler simpelthen om at rekonstruere sanseindtrykkene fra en tabt dag i barndomsland. ”Glimt” er en billedkunstnerisk tour de force, et infantilt-følsomt, præcist tidsdokument og en lårklaskende morsom fortælling. Den er af international klasse og selvskreven i en dansk kanon.

288 sider, Aben maler.

 

Luk menu