SHIGERU MIZUKI: ”NONNONBA”

SHIGERU MIZUKI: ”NONNONBA”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie

Shigeru Mizuki er en højt skattet serieskaber i Japan, der var med til at definere mangaen længe før det blev det massefænomen, det er i dag. Stilen er grov og funktionel men også sprællevende og boblende af uhæmmet fantasi.

”Nonnonba”, der udkom for første gang på engelsk i 2012, er en personlig historie med en dyb klangbund. Vi følger Mizuki som dreng i tredivernes militaristiske Japan. Hos den gamle barnepige Nonnonba får Mizuki overnaturlige forklaringer på alt det gådefulde, som mennesker med et slidsomt liv kun har et skuldertræk til overs for, og den oversanselige pige Miwa fuldender billedet og bliver drengens nøgle til åndernes rige verden. På fløjen står hans lidt sværmeriske og filmtossede, men i bund og grund pragmatiske far og ryster på hovedet af drengens middelalderlige fantasiverden.

Mizuki må overvinde sig selv for at klare livets udfordringer, både i de jordnære hundeslagsmål blandt egnens evigt krigende drengebander og konfronteret med groteske ånder og dæmoner. Men da pigen Miwas tunge skæbne endelig går op for ham, må han sande, at livet rummer kræfter, der ikke kan besejres med hverken fysisk eller åndelig råstyrke. Drengen, der bevæger sig gennem åndernes rige som en fisk i vandet, må bøje sig for den voksne verdens virkelighed.

Det tager ”Nonnonba” lidt tid at komme ind under huden på læseren i al sin eksotiske fremmedartethed, men tålmodigheden bliver rigeligt belønnet af denne både rørende og tankevækkende tegneserie.

432 sider, Drawn & Quarterly.

 

Luk menu