“My Favorite Thing is Monsters” af Emil Ferris

“My Favorite Thing is Monsters” af Emil Ferris

VINDER i kategorien:
Bedste internationale tegneserie

Emil Ferris har skabt et originalt værk, hvor indhold og stil passer overordentligt godt sammen. Det er oftest virtuost, fyldt med en særlig blanding af mørke og skønhed i sin helt egen stil og rytme.

My Favourite Thing is Monsters toppede i 2017 et væld af årets-bedste-lister, særligt i den nordamerikanske tegneserieverden, og det er bestemt ikke for ingenting. Det monstrøst store og ambitiøse værk trænger sig på og kræver en del af sin læser, både visuelt og i sin fortællestil. Fælles for de mange historier, værket rummer, er, at de handler om de udstødte, de forhadte, dem ingen kan lide. Det bliver en slags krønike over outsiderens historie gennem tiderne samtidigt med, at det er et tidsbillede og et portræt af et sted, med hyldester til klassiske monsterhistorier og horror.

Ferris følger ikke altid “reglerne” for læseretning i en tegneserie, og det virker bevidst og ganske velovervejet. Enkelte steder bruger Ferris rammer i den traditionelle forstand, men for det meste er historien flydende og i konstant opløsning og udløsning. Når man vænner sig til stilen og de kolliderende udtryk, skaber det et helstøbt, flydende og dragende univers. Billeder dækker hinanden, refererer til hinanden og smelter sammen i en samlet kollage, der føles som erindring frem for reel fortælling, når det virker allerbedst.

386 sider, Fantagraphics