“Monsters” af Barry Windsor-Smith


Nomineret i kategorien: BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE

En monstrøs kraftpræstation
Monsters var oprindelig tænkt som Hulk-historie, men er nu noget andet. Den britiske veteran Barry Winsor-Smiths på alle måder monstrøse fortælling har været mere end 30 år undervejs, men har været hele ventetiden værd.

En ung mand, Bobby Bailey, med ar på sjælen lader sig i 1960’ernes USA hverve til det amerikanske militær. Da han ikke har hverken familie eller tilhørsforhold, er han en velegnet kandidat til et hemmeligt program med formålet at udvikle en supersoldat, en mørk udgave af Captain America’s oprindelseshistorie.

Eksperimentet går selvfølgelig galt og den nu deforme og monstrøst stærke Bailey undslipper militærets anlæg og bliver jagtet af sine hensynsløse skabere. Men det viser sig at både monsteret og supermenneske-programmet har en fælles fortid, hvis fulde gru puslespilsbrik efter puslespilsbrik udfoldes i flashbacks til Bobbys barndom og hans mors og fars tragiske skæbner. Det endelige billede, der til sidst fremstår, er et af de mest rædselsvækkende, der er skildret i tegneserieform.

Monsters er en overvældende ambitiøs, gennemtænkt, gennemarbejdet og sirligt illustreret og skraveret kraftpræstation af en af den gamle angelsaksiske mainstreamskoles store mestre. Det er et værk af sjælden tyngde og dybde.

366 sider, Fantagraphics

Luk menu