JOHN KENN MORTENSEN: “POST-IT-MONSTRE”

JOHN KENN MORTENSEN: “POST-IT-MONSTRE”

Nomineret i kategorien:
Bedste danske debut

John Kenn Mortensens groteske miniaturetegninger er spændstige og uhyggelige glimt ind i historier, læseren selv må digte færdig.

John Kenn Mortensens univers er beboet af frygtindgydende, gabende kæmpemonstre og små, uskyldige, nærmest fastfrosne, måbende børn. Rammen om disse horror-agtige øjeblikke er i langt de fleste tilfælde henlagt til barske og golde naturomgivelser, og lærredet er altid lillebitte.

Som bogens titel antyder, har John Kenn Mortensen nemlig pålagt sig selv det kreative benspænd, at tegningerne i ”Post-it-monstre” skal være udført på en post-it seddel med simple tegneredskaber. Det er i værket særlig tydeligt, hvor småt de mange minutiøse og livagtige detaljer er tegnet – tegningerne er gengivet 1:1 – ligesom den gule baggrundsfarve på post it-sedlerne tilfører et særligt sygt eller endda lidt ulækkert udtryk, som kun forstærker tegningernes effekt. Det er på den måde materialiteten af post-it-sedlen som ’lærred’, der bliver fremtrædende og synlig i bogen.

John Kenn Mortensens tegninger i ”Post-it-monstre” indeholder alle et nærmest udefinerbart momentum, der nærmer sig anspændthed. Han skaber i hvert af sine små værker en effektiv stemning af gru og forfærdelse, som han behændigt blander med noget, som bedst kan beskrives som uskyld og naivitet. Tegningerne synes at illustrere en horror-histories klimaks – man får som beskuer en fornemmelse af at blive kastet hovedkulds ind i en historie uden at ane, hvad der er gået forud, eller hvad der videre kommer til at ske. Det er op til beskuerens fantasi at afgøre.

80 sider, Aben maler.

 

Luk menu