JOE SACCO: ”THE GREAT WAR”

JOE SACCO: ”THE GREAT WAR”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie

Tegneseriedokumentaristen Joe Sacco har skabt en otte meter lang panoramategning i bogform. ”The Great War” er en suveræn tegneserie om en af 1. Verdenskrigs blodigste dage.

Joe Saccos ”The Great War” er ikke lige den type tegneserie man oftest støder på. Genrebetegnelsen lyder ”An Illustrated Panorama” og det er lige hvad det er: en harmonikagtig foldeudtegning – en såkaldt leporello – på i alt 7 meter og 30 centimeter (eller nærmere otte meter, hvis man tæller titelblad og kolofonside med).

Joe Sacco har over 24 sammenhængende sider skabt en fantastisk og detaljeret tegning, der skildrer en enkelt dag i 1. Verdenskrig. Nemlig d. 1. juni 1916, hvor krigens vel nok blodigste slag begyndte. Vi befinder os ved floden Somme i Nordfrankrig og synsvinklen er hos den britiske hær. Tegningen strækker sig fra forberedelser og troppebevægelser aftenen og natten inden (der lægger sig en tæt, mørkegrå skygge over den del af panoramaet, der dækker nattetimerne) over selve slagets begyndelse kl. 7:30 om morgenen til felthospitalerne, der oversvømmes af sårede om aftenen.

”The Great War” er helt ordløs. Der er ingen talebobler, lydord eller tekstkasser af nogen art. På trods af de tusinder granatnedslag er ”The Great War” en stille og på sin vis nøgtern gengivelse af en enkelt dag i krigen. Tegnestilen er præcis og de sorthvide tegninger har noget næsten videnskabeligt over detaljegraden. Men uanset pladsmangel er The Great War en usædvanligt imponerende præstation.

54 sider, W.W. Norton & Company

 

Luk menu