JIRO TANIGUCHI: "SENSEIS MAPPE 1-2"

JIRO TANIGUCHI: "SENSEIS MAPPE 1-2"

Nomineret i kategorien: Bedste internationale tegneserie på dansk

Jiro Taniguchis tegneserier har i Danmark fået mange voksne tegneserielæseres øjne op for mangaen. Sidste år  var ”Min fars dagbog” nomineret til Pingprisen og i år er tobindsværket ”Senseis mappe” så på listen.

Taniguchi er alsidig i sin stil og har et imponerende bagkatalog af udgivelser. Tidligere i karrieren har han blandt andet illustreret hårdkogte krimi- og samuraiserier og tegnet Japans modernisering i Meiji-æraen. Nu er turen kommet til ”Senseis mappe”, der er en intim mangaudgave af forfatteren Hiromi Kawakamis succesfulde roman af samme navn.

Hovedpersonen i ”Senseis mappe” er en ensom kvinde i trediverne, Tsukiko, der indleder et forsigtigt forhold til sin forhenværende lærer. Tsukiko er på mange måder en typisk Taniguchi-hovedperson – forsigtig, sansende, kontemplativ, viljestærk og i en form for stille krig med sig selv.

På trods af aldersforskellen på tredive år udvikler de to et tæt forhold, og gennem det usædvanlige møde bliver det tydeligt, at deres skæbner har meget til fælles. Denne relation skildres både ømt og præcist i Taniguchis iscenesættelse. Han har en særlige evne til at få sine karakterer til at pulsere af liv, at gøre dem nærværende på siderne. Denne evne synes at knytte an til Taniguchis særegne blik for kropssprog og ansigtsmimik – dramaet eller romantikken viser sig hos ham ofte i den lille detalje, den kærlige bevægelse eller personernes blik.

Senseis mappe 1-2” er oversat af Mette Holm

200 + 240 sider, Fahrenheit

 

Luk menu