JACQUES TARDI / JEAN VERNEY: "FANDENS TIL KRIG"

JACQUES TARDI / JEAN VERNEY: "FANDENS TIL KRIG"

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk

Den franske veterantegner Jacques Tardi har sammen med historikeren Jean Verney lavet en mesterlig tegneserie om Første Verdenskrigs rædsler. Fandens til krig er en fandens god bog.

Fortællerstemmen i Fandens til krig tilhører en fransk krigsinvalid, der ser tilbage på krigen i en række episoder og nedslag. Hans stemme er fuld af en væmmelse og spydig sarkasme som er resultatet af fire år ved fronten. Som sådan sker der ikke meget i Fandens til krig men med stædig vedholdenhed lægger  soldaten krigens fakta på bordet og insisterer på at fortælle.

Fandens til krig skildrer krigens gang fra kanten af skyttegraven og byder på Jacques Tardi i topform. Han er helt uforlignelig, når eksplosioner, sprængte kroppe og afrevne lemmer sprøjtes ud over siderne. Tardis detaljerede tegninger af udbombede skyttegravslandskaber og hans nærmest posede karakterer er udført i en fed tuschstreg.

Oftest er de aflange paneler holdt i en grå/blå og meget trøstesløs farveskala. Men eksplosioners pludselige lysglimt farver siderne og får de brutale scener til at stå så meget mere skarpe mod resten af bogens grød af krig. Fandens til krig er endnu et bevis på Jacques Tardis store evne som skildrer af krigens rædsler og som en af de helt store europæiske tegneseriemestre.

Fandens til krig er oversat af Søren Vinterberg

135 sider, Faraos Cigarer

Luk menu