HALFDAN PISKET: "DESERTØR"

HALFDAN PISKET: "DESERTØR"

Nomineret i kategorien:
Bedste danske tegneserie

Desertør er Halfdan Piskets historie om sin egen far. Det er en medrivende historie om sorg, fortvivlelse og sygdom – og så er det en sjældent vellykket tegneserie.

Hovedpersonen i Desertør er forfatterens far, der som ung mand i Tyrkiet deserterede og siden helt forlod landet. Historien er blevet til på baggrund af interviews og samtaler med faren og Halfdan Pisket fortæller hans historie gennem flashbacks fra hovedpersonens celle i militærfængslet.

Desertør er opsat på at videregive historien fra farens synsvinkel på en måde, der gør tegneserien vedkommende – og det lykkes i den grad. Halfdan Pisket har nemlig skabt en sjældent vedholdende og vellykket tegneserie med international klasse.

Desertør kan sættes i samme kategori som graphic novel-mesterværker som Art Spiegelmanns Maus og David B’s Det store onde, der begge har traumet som omdrejningspunkt. For hovedpersonen i Halfdan Piskets tegneserie er fortidens traumer nemlig hele tiden tæt på og de bliver på skæbnesvanger vis vagt til live gennem først vennens og siden brorens død. Desertør placerer sig mellem det personlige traume og det store fællestraume fra det armenske folkemord.

Halfdan Pisket har tidligere lavet flere undergrundsserier men med Desertør, der er første bind i en planlagt trilogi*, slår han fast, at han er et helt uomgængeligt navn i den danske tegnserieverden.

*Trilogiens anndet bind Kakerlak udkom 5. marts 2015 og faldt således uden for Pingprisens skæringsdato for nomineringer i 2015.

 

108 sider, Fahrenheit

Luk menu