“Fremtidens araber 3: En barndom i Mellemøsten” (1984-1987) af Riad Sattouf

“Fremtidens araber 3: En barndom i Mellemøsten” (1984-1987) af Riad Sattouf

VINDER i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk

Fransk-syriske Riad Sattoufs selvbiografiske serie Fremtidens araber – med den selvforklarende undertitel En barndom i mellemøsten – er let at undervurdere.

Skildringen af forfatterens opvækst i Syrien fremstår umiddelbart munter, nærmest letbenet; stregen er enkel og cartoony, farverne er lyse og venlige, historien er vittig og episodisk.

Lettest at overse er måske den eminent veldisponerede billedside. Sattoufs streg minder mest af alt om en moderniseret, men livlig fortolkning af den klassiske ’marcinelle-skole’ – Jijé, Franquin, måske særligt Morris. Tykke outlines definerer konturerne, finere streger investeres i detaljearbejdet, og klassiske tegneserievirkemidler som flyvende sveddråber, små røgskyer og fartstreger anvendes liberalt. Anatomien er karikeret, dynamikken er i højsædet, og sidelayoutene er uspektakulære. Men Sattouf har også nyskabelser i posen, som de fransk-belgiske tegneserieguder ikke kan tage æren for. Fremtidens araber er simpelthen cartooning i international topklasse.

160 sider, Cobolt