”En frivillig død” af Steffen Kverneland


Nomineret i kategorien: BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK

Norges store tegneserieskabertegner sin fars selvmord
Norske Steffen Kverneland fik et sent internationalt gennembrud med sin personlige biografi om den berømte landsmand Edvard Munch. Med En frivillig død kaster han sig over autobiografien.

Kvernelands far begik hensynsfuldt selvmord, da Steffen var en stor teenager. En frivillig død er den voksne tegneserieskabers forsøg på om ikke at forstå, så dog fremlægge faderens gerning i så stor detaljerigdom som muligt. Derigennem portrætterer han ikke blot faderen, men også en opvækst i middelklasse-Norge i slut-60’erne og start-70’erne.

Det er nænsom og undrende skildring af en mand, man aldrig helt kommer til at forstå, og et skandinavisk udkantssamfund, der fra et dansk synspunkt minder så forunderligt meget om vores eget og alligevel er et helt andet.

I Norge er det lykkedes Steffen Kverneland at få sine tegneserier sidestillet med anden seriøs litteratur, og der er flere udgivelser af den autobiografiske slags på vej fra hans hånd. Hans fine og lyse akvareller og kollager repræsenterer en særlig nordisk tegneserietradition og -tone, en ekspressiv realisme.

112 sider, Fahrenheit

Luk menu