EMMANUEL GUIBERT: ”ALANS KRIG” 


EMMANUEL GUIBERT: ”ALANS KRIG” 


Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk
 

Alans kriger et fængslende portræt af en mand, der er i færd med at træde i karakter og gang på gang konfronteres med at måtte revurdere sin opfattelse af, hvem han er, og hvordan verden hænger sammen.

Da den franske tegner Emmanuel Guibert i 1994 tilfældigt støder på den amerikanske krigsveteran Alan Ingram Cope, bliver det starten på en mesterlig fortælling. ”Alans krig” er den tegnede gengivelse af Alans førstehåndsberetning om hverdagen som soldat under anden verdenskrig og hans personlige rejse i årene efter. Krigsbiografien er holdt i smukke akvarelillustrationer, der er stærkt gribende uden dog at forfalde til det sentimentale.

Guibert har forfattet og/eller tegnet serier for både børn, unge og voksne i en række forskellige stilarter og er på dansk kendt for den malede, hyperrealistiske ”Brun” og den minimalistiske tegneserie-med-fotos ”Fotografen”. Ligesom ”Fotografen” tager ”Alans krig” sit afsæt i Guiberts fascination af et virkeligt menneske med en dramatisk historie, og resultatet er også denne gang en både vedkommende og loyalt skildret øjenvidneberetning.

Da Cope kommer tilbage til USA, føler han sig frastødt og fremmedgjort af 1950’ernes dekadente og opulente Hollywood efter at have oplevet det sønderbombede Europa og vælger endeligt at vende tilbage til sidstnævnte, idet han mere eller mindre giver afkald på alt, hvad militæret og Amerika måtte have lært ham. Sådanne gennemgribende erkendelsesmæssige øjeblikke i Alan Copes liv afleveres med betydelig vægt af Emmanuel Guibert, der med sine mesterlige akvareller underbygger denne rejse i en gnidningsløst afbalancering af det økonomiske og det overdådige.

Alans krig” er oversat af Ole Steen Hansen

336 sider, Aben maler

 

Luk menu