CHESTER BROWN: ”PAYING FOR IT”

CHESTER BROWN: ”PAYING FOR IT”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie

Den selvbiografiske skildring af et liv som luderkunde i ”Paying for it” er lige så kunstnerisk stærk, som den er kontroversiel.

Den canadiske tegneserietegner Chester Browns ”Paying for it” er blevet kaldt for en af årets farligste bøger. Men den er også noget så gammeldags som en klassisk udviklingshistorie, der starter med opløsningen af Browns tredje ‘romantiske parforhold’, som fanger ham i et barskt dilemma: lysten til sex versus lysten til ikke at have en kæreste. Og efter noget tid, begynder Brown så at frekventere prostituerede.

Undervejs har Brown hudløst ærligt skildret sin omgang med forskellige prostituerede, som alle tegnes uden ansigt, i en forbløffende velfungerende minimalistisk miniature-tegneserieteknik, hvor alt overflødigt er væk, men hvor man lige nøjagtig kan se kondomet på Browns penis.

Chester Browns bog er både en dokumentarisk selvbiografisk grafisk fortælling og en debatbog, der giver kunden en stemme. “Paying for it” afdæmoniserer nøgternt manden, der betaler for seksuelle ydelser, læseren forstår ham, og selvom man ikke er enig, eller selvom man ikke har sympati for Brown, er det svært ikke at respektere ham.

Umoden, hedonistisk, egoistisk, autistisk eller ej, er Chester Browns “Paying for it” et rigt og dybt tankevækkende bekendtskab, iscenesat af en tegneserietegner, der mestrer sin metier til perfektion, som uden at ryste på hænderne et eneste sekund, lægger alle sine kort på bordet. Det er åndeløst fascinerende at træde ind i Browns verden, og være en flue på væggen både når han frekventerer prostituerede, men også under alle mellemregningerne, og ikke mindst når det slår gnister mellem ham selv og hans venner.

292 sider, Drawn & Quarterly, Canada.

 

Luk menu