CHARLES BURNS: ”X'ET UD”

CHARLES BURNS: ”X'ET UD”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk

Med et syret udgangspunkt i ”Tintin og den mystiske stjerne” kaster den dystre og pertentlige Charles Burns sig ud i sin første større tegneserie i farver.

Mindst to virkeligheder flyder ind og ud ad hinanden i den amerikanske serieskaber Charles Burns’ ”X’et ud”. I den ene, en slags feberdrøm, ligner albummet en forvrænget udgave af et Tintin-album. Burns tegner endda i den klassiske ligne claire-stil, som Hergé var så kendt for. Men så er der også en anden virkelighed, man som læser må formode er den ‘virkelige’ verden, hvor stilen ligner den fra Burns’ sorte mesterværk ”Sort Hul” fra 2010.

Men disse to virkeligheder spejler sig i hinanden. Detaljer forvrænges og replikker gentages i lettere omskrevet form. I begge universer vågner hovedpersonen, der i det ene univers hedder Doug og i det andet hedder Nitnit, i en seng uden helt at kunne orientere sig. I det ene univers er han sengeliggende og pilleslugende, og i det andet begiver han sig ud på et skævt eventyr i en sær, mellemøstlig verden. ”X’et ud” er præget af et fragmenteret og ikke just lineært narrativ, og Burns leger i den grad med farverne, der ikke alene refererer direkte til Hergé, men også fremstår både sygelige og urovækkende.

”X’et ud” er en fascinerende og stemningsfuld tegneserie, der rejser flere spørgsmål, end den besvarer – måske åbenbarer meningen med galskaben sig i de to næste bind af det, der kan gå hen og blive endnu et tæt, velovervejet og grænsesøgende mesterværk fra Burns’ hånd.

“X’et ud” foreligger på dansk i Paw Mathiasens oversættelse.

56 sider, Fahrenheit.

 

Luk menu