CHRIS WARE: ”BUILDING STORIES”

CHRIS WARE: ”BUILDING STORIES”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie

Med ”Building Stories” har amerikanske Chris Wares skabt en overdådig tegneserie-hybrid uden fortilfælde: en papkasse med fjorten vidt forskellige tegneserieobjekter.

Den amerikanske tegneseriekunstner har med ”Building Stories” bedrevet en imponerende kalejdoskopisk fortælling, der kan læses i vilkårlig rækkefølge og i sin natur aldrig giver til kende, hvordan historien egentlig skal læses. Bogen – eller hvad det nu er – består af fjorten hæfter, aviser, strimler, plancher, pamfletter osv., der hver især rummer en fortælling – eller en del af en.

”Bulding Stories” følger gennem en række nedslag en benamputeret kvindes liv fra ung single til voksen med barn og mand. Hvor Chris Wares gennembrudsværk “Jimmy Corrigan” holdt en vis distance til karaktererne, så er hans nyeste storværk et anderledes indfølt og nærmest intimt menneskeportræt. Læseren kommer til tider pinligt tæt på værkets hovedperson, som Chris Ware alligevel formår at skildre på én gang gennemtrængende og omsorgsfuldt.

Samtidig cementerer “Building Stories” Chris Wares status som en af tidens bedste billedfortællere. Hans formalistiske tricks er sjældent til for deres egen skyld, men understøtter elegant fortællingens karakter af sansemættet livsskildring, og som tegner og stilist er han helt sin egen.

Man kan synes om Chris Wares smådepressive livssyn og nøgterne, kontrollerede streg eller ej, men få – hvis overhovedet nogen – når ham til sokkeholderne, når det handler om at forvalte og forny tegneseriemediet.

260 sider, Pantheon.

 

Luk menu