”Berlin. Den samlede udgave” af Jason Lutes

Nomineret i kategorien: BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK

Fem forbandede år: Murstentegneserie om mellemkrigstidens Berlin

Da den samlede udgave af Berlin udkom sidste år, markerede det afslutningen på næsten et kvart århundredes kraftanstrengelse for amerikanske Jason Lutes. Resultatet er en mursten af en graphic novel, rig på temaer og fortælletråde, som man ikke bliver færdig med på en enkelt gennemlæsning.

Lutes’ magnum opus er en svimlende ambitiøs og gennemresearchet kortlægning af Tyskland og Berlins rejse fra idealisme og store fremtidsdrømme til fascisme og krigsmageri i årene 1928 til 1933. Tegneserietegneren fører os fermt rundt i det væld af politiske miljøer og sociale lag, verdensbyen bød på dengang, men mister aldrig sine to hovedpersoner af syne: Märthe Müller og Kurt Severing.

Hun er en ung overklassekvinde på flugt fra sin konservative opvækst. Han er en politisk engageret journalist på en venstreorienteret avis. De finder hinanden og danner par, og sammen spejder de mod de nye horisonter, der kortvarigt åbnede sig i 20’ernes progressive Berlin, før Weimar-republikkens store samfundseksperiment nåede sin alt for tidlige og tragiske ende.

608 sider, Cobolt

Luk menu