DAVID MAZZUCCHELLI: ”ASTERIOS POLYP”

DAVID MAZZUCCHELLI: ”ASTERIOS POLYP”

Nomineret i kategorien:
Bedste internationale tegneserie på dansk

Amerikanske David Mazzucchellis ny-klassiker ”Asterios Polyp” er et uomtvisteligt hovedværk i det moderne tegneserielandskab. Nu er den endelig udkommet på dansk.

”Asterios Polyp” er fortællingen om en midaldrende arkitekt og universitetsprofessor af samme navn, som af omstændighederne tvinges til at begynde forfra på sit liv og undervejs må revurdere alle sine relationer og ikke mindst sig selv.

Fortællerstemmen tilhører Ignazio, Asterios’ dødfødte tvilling – et kunstgreb, der indvarsler den optagethed af tvedeling, halvering og dobbelthed, som gennemsyrer hele værket. Med enorm formbevidsthed – og mod ikke mindst – udfolder David Mazzucchelli sin hovedpersons livsbiografi som en art filosofisk undersøgelse, der rækker ud mod naturvidenskab, kunst, historie og mytologi i et forsøg på at finde ud af, hvad det vil sige at være menneske mellem mennesker.

Farveholdningen i ”Asterios Polyp” er spektakulær: primærfarverne cyan, magenta og gul – og en sjælden gang imellem hele spektret ind imellem – spiller en afgørende rolle. David Mazzucchelli benytter i høj grad farvelægningen som et ekstra lag af information, der enten kan være med til at guide læseren igennem fortællingens mange lag, som hver især er udstyret med en egen farvekode, eller føje yderligere til forståelsen af aktørernes karakter og sjæleliv.
”Asterios Polyp” er en overdådig formleg, der ikke er bange for at bekende sit slægtskab med nogle af verdenslitteraturhistoriens allerstørste navne. Bogen er på én gang et mesterstykke i blær og et eksempel på virtuos historiefortælling – i ord såvel som i billeder.

”Asterios Polyp” er oversat af Steffen Rayburn-Maarup.

340 sider, Aben Maler

Luk menu