MIKKEL ØRSTED SAUZET: ”ASKE”

MIKKEL ØRSTED SAUZET: ”ASKE”

Nomineret i kategorien:
Bedste danske debut

Mikkel Ørsted Sauzets debutbog ”Aske” er et grusomt drama om slavehandel og voodomagi i 1700-tallets Haiti. Bogen er sikkert fortalt og ligeså sikkert tegnet – med rød kuglepen.

Små og store slaveoprør var del af dagens uorden, da menneskehandlen var på sit højeste i 1700-tallet. Men kun ét af dem medførte dannelsen af en ny stat, nemlig det haitianske anno 1791-1804. Mikkel Ørsted Sauzets “Aske” fortæller om tiden op til revolutionen, men det er ikke kun den usædvanlige historiske ramme, der gør den Bruxelles-bosatte danskers debut usædvanlig.
“Aske” er overvejende tegnet med rød kuglepen og fortalt helt uden ord – med undtagelse af enkelte lydord. Roligt og metodisk opruller den et fransk rædselsregime på sukkermagnaternes ø, hvor mennesker er reduceret til rekvisitter og de stærkeste og hvideste overlever.

Fortællingens omdrejningspunkt er en påfaldende lyshudet datter af en slave, som vi følger i en række mareridtsagtige og feberhede sekvenser. Mikkel Ørsted Sauzet udnytter flot den frihed, der er i tegneseriemediet, hvor perspektiv, tid og rum ikke er nødvendigvis er bundet af restriktioner. Han formår at binde adskilte scener sammen visuelt og skaber en uhyggelig og dramatisk fortælling i en række intense scener.

”Aske” er en stærk og markant debut, der uden tvivl skaber store forventninger til næste bog fra Mikkel Ørsted Sauzets hånd.

112 sider, Aben Maler.

 

Luk menu