OM PINGPRISEN

Hvad er Pingprisen?

Pingprisen er en dansk tegneseriepris, der hvert år hylder de bedste danske tegneserier i en række forskellige kategorier. Der uddeles desuden hvert år en ærespris til en person eller aktør med særlig betydning for tegneserien i Danmark.

Hvilke priser uddeles der?

Der uddeles hvert år Pingpriser i følgende kategorier:  

  • Bedste danske tegneserie
  • Bedste danske debut
  • Bedste internationale tegneserie
  • Bedste internationale tegneserie på dansk
  • Bedste børne-/ungdomstegneserie
  • Bedste danske nettegneserie
  • Årets journalistiske tegner 
  • Æresprisen
 

Hvordan findes vinderne?

Tegneseriekritikere fra alle danske medier med en seriøs og kontinuerlig dækning af tegneserier inviteres til at nominere værker til Pingprisen. De fem værker der nomineres i hvert kategori findes gennem hemmelig afstemning blandt disse. 

En nedsat jury skal derefter finde vinderne blandt de nominerede. Pingprisens ”ejere” Dansk Tegneserieråd og Nummer 9 besætter to af pladserne i juryen, mens de resterende tre til seks jurymedlemmer udpeges af arrangørerne, “Team Ping”.

Team Ping bestræber sig på at finde kvalificerede folk med forskellige baggrunde og tilgange til juryen. Nogle kommer fra tegneseriemiljøet, mens andre har en bredere kulturbaggrund.

Hvem står bag Pingprisen?

Pingprisen er etableret af tegneseriemagasinet Nummer 9 og Dansk Tegneserieråd, og samarbejder med Storm P. Museet, der gavmildt har ladet Pingprisen bruge pingvinen fra Storm P’s klassiske tegneserie ”Peter & Ping”.  

En dedikeret arbejdsgruppe, ”Team Ping”, står for prisuddelingen ved en stor årlig prisfest, mens Nummer 9 har ansvaret for nomineringsprocessen. 

Er der ikke et Ping-show?

Det er der da. Pingpriserne uddeles hvert år ved en stor prisfest, hvor tegneseriebranchen samles for at hylde årets bedste tegneserier og skaberne bag.

Det er et klassisk awardshow med drinks i høje glas, velklædte værter og rørende takketaler fra glade vindere – der selvfølgelig alle modtager en smuk Ping-statuette.

Har der ikke været en anden Pingpris tidligere?

Jo. Den oprindelige Pingpris blev uddelt fra 1986 til 1996, og var en ærespris, der blev uddelt til en tegneserietegner eller -formidler. Den gamle Pingpris blev til på formiddagsavisen B.T.s initiativ, og blev uddelt af en kreds af tegneseriebranchefolk. Men folkene bag den nye Pingpris vil gerne anerkende og bygge bro til den gamle pris, derfor samme navn.

Den nuværende Pingpris er blevet uddelt hvert år siden 2012. 

Luk menu