Vinderne af Pingprisen 2019

BEDSTE DANSKE TEGNESERIE: “Death save” af Rune Ryberg

Rune Rybergs ”Death Save” er en stilsikker syntese af det gamle og det ny, det sikre og det sære. Værket rummer eviggyldige temaer som venskab, drømme og kærlighed. Men også en mærkelig, selvdestruktiv lilla gekko i rullekrave.

I en farvefuld, udsyret storby befolket af antropomorfe dyr følger vi flipperkammerarterne Rick & Bass i forsøget på at ’blive til noget’ og på for alt i verden at undgå kedsomheden. 

Det er en vild, sorgløs ungdomshistorie fortalt med stor energi, indlevelse og nostalgi. 

 

BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK: “Skamløs” af Pénélope Bagieu

Med Skamløs har Pénélope Bagieu sat sig for at rehabilitere 15 historiske kvindeskikkelser, der levede livet præcis som det passede dem.

Lige fra Wu Zetian, den første og eneste kvindelige kejser af Kina, til den skæggede dame Clementine Delait, der blev et sexsymbol i første verdenskrigs skyttegrave.

Bagieus vidunderlige streg bringer de ukuelige kvinder til live med vid og charme. Hendes miniportrætter giver på rekordtid en fornemmelse af, hvem de her mennesker var, og hvorfor de gjorde, som de gjorde.

 

BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE: “Sabrina” af Nick Drnaso

Da unge Sabrina bliver offer for en sindsforstyrret morder, står hendes kæreste og familie sønderknuste tilbage. Ondt bliver værre, da en video af det bestialske mord begynder at cirkulere på internettet, hvor tosser og trolls fortolker den, som Fanden læser biblen.

Nick Drnasos Sabrina foregår i en postfaktuel verden, hvor virtuelle fællesskaber definerer deres egne sandheder – uafhængigt af fakta og sund fornuft. Den verden er desværre vores verden.

Med Sabrina holder Drnaso et spejl op foran en verden, hvor virkeligheden er til diskussion og empati er i restordre. Det er et mesterligt samtidsportræt. 

BEDSTE BØRNE/UNGDOMSTEGNESERIE: “Lonely Journey” af Ida Rørholm Davidsen

Med sin debut Lonely Journey skildrer Ida Rørholm Davidsen  unge Annas ensomhed og outsiderstatus, så den føles troværdig, hjerteskærende og ægte.

Anna lever i uoverskuelige, øde bylandskaber, der afspejler hendes sindstilstand og som står i kontrast til den lyse, farverige computerverden, som hun søger tilflugt i. Det er muligvis et klassisk virkemiddel, men det fungerer rigtig godt.

Lonely Journey er en trist og rigtig fin tegneserie om den ensomhed og følelse af utilstrækkelighed som mange unge bærer i sig.

BEDSTE DANSKE DEBUT: Line Høj Høstrup: Det rette element

Den unge kvinde Ellen drømmer om et perfekt liv i et perfekt hus, da hun bliver ramt af en invaliderende dødelig sydom. Hvad gør hun så?

Den stenhårde præmis forløser Line Høj Høstrup elegant og rørende i sin debut ”Det rette element”.  For debutanten Høstrup kan det hele, skabe personer og skrive replikker der synes ægte, sømløst struktere en historie i flere lag, og lade farverne frækt fortælle med. 

Det er en smukt forløst historie, der på en gang er eksistentiel, og handler om i dag, hvor især mange unge vil leve perfekte liv, og ikke ved hvad der rammer, når virkeligheden i al dens uretfærdige uperfektion ramler ned over dem.

BEDSTE DANSKE NETTEGNESERIE: Tor Fruergaard og Sissel Dalsgaard Thomsen: Betsy and the mutant scouts

Børnevenlig splatter. Betsy and the mutant scouts er historien om tykke oversete Betsys kamp mod en deling muterede monsterspejdere.

Tror vi i hvert fald. For så langt er Tor Fruergaard og Sissel Dalsgaard Thomsen endnu ikke nået med deres fortløbende historie.

Men det der er udkommet sprudler af humor, hjerte og en ordentlig dosis derudad-energi. Fortalt i en cartoony streg og med fuld udnyttelse af nettets muligheder, blandt andet ved at bruge animerede tegninger. Som for eksempel når atomkraftværket springer i luften, eller en spejderdreng brækker tarmene ud.

På en sjov måde.

Der er internationalt snit over Betsy and the mutant scouts. Det er årets bedste danske nettegneserie.

ÅRETS JOURNALISTISKE TEGNER: Philip Ytournel

Philip Ytournel er en klassisk avistegner med et twist. Der er en helt særlig nerve i hans naivistiske og let genkendelige tegnestil, og han har et naturligt flow, som om han aldrig har lavet andet. Man fornemmer vindsuset når han med imponerende fart sprøjter tegninger ud på stribe.

Han har en sjælden satirisk og humoristisk sans og en skarp indsigt, og hans evne til at udstille politiske begivenheder og skælles al spin af dem er uovertruffen. Cut the bullshit princippet.

Han er blevet et synonym med Politiken og er allerede blevet en af de største avistegnere landet har haft. Han er også årets journalistiske tegner.

Æresprisen: Paw Mathiasen

Forlægger og redaktør, forlaget Fahrenheit (og meget andet). 

DE NOMINEREDE

Bedste danske tegneserie

En stor, fed grafisk funny animal-roman, en mediterende selvbiografisk novellesamling, tre uroligt ubehagelige pige-vignetter, et varmt elefant-eventyr for børn og et old school undergrundsblad så stoppet med sjofel spas at det sprøjter ud over siderne. De fem nominerede til BEDSTE DANSKE TEGNESERIE er ikke kun virkelig gode, de viser også bredden i alt det, dansk tegneserie kan i disse år. Det bliver ikke let for juryen at finde en vinder i år.

Bedste danske debut

De nominerede i kategorien BEDSTE DANSKE DEBUT er fem værker af store talenter, der ikke kun peger mod en stor fremtid for danske tegneserier, men også sætter deres aftryk i nutiden. Fra Lonely Journeys fortælling om en psykisk sårbar pige, der søger tilflugt i et computerspil, til instagram-fænomenet Pernille Ørums #MeToo-vendetta Hit-Girl i Hollywood, forfattet af Hollywood-instruktøren Kevin Smith, er det tegneserier der tager fat i tidens store temaer.

Bedste internationale tegneserie

Der er tunge og tidstypiske temaer på spil hos de nominerede til BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE: psykisk sygdom, det postfaktuelle, hypermedierede samfund, queerkærlighed og meget mere. Men det mest interessante er måske hvordan de fem tegneserier på meget forskellig vis forløser temaerne gennem tegneseriens unikke formsprog. Nick Drnasos Bookerpris-nominerede Sabrina, en kølig fortælling om NU, fortalt i flade billeder, der kunne ligne noget fra en sikkerhedsmanual fra et fly; Tom King og Mitch Gerads' undersøgelse af hverdagsparforhold og depression gennem den mest tegneserieagtige af alle tegneseriefigurer, superhelten; Steffen Kvernland der blander tegninger med autentiske fotografier og objekter i sin fortælling om sin fars selvmord; Posy Simmons moderne take på Dickens' Et juleeventyr i Cassandra Darke, fortalt i et mix mellem billeder og prosa, så det ligner en klassisk engelsk børnebog; og sidst (men selvfølgelig ikke mindst), kun 22-årige Tillie Waldens On a Sunbeam, en rejse ind i sindet og ud i rummet, med en vild visualitet, der er SÅ meget tegneserie, med svævende gamle huse i verdensrummet og fisk som rumskibe.

Bedste internationale tegneserie på dansk

Tegneseriemediet er i de senere år blevet en legeplads for feministiske fortællere, og det afspejles i kategorien BEDSTE INTERNATIONALE TEGNESERIE PÅ DANSK, hvor svenskerne Nina Hemmingsson og Liv Strömquist, samt franske Pénélope Bagieu kæmper mod patriarkatet med humor og talebobler. De tre stærke kvinder får følgeskab af Tommi Musturis finske farvelade-flip 'Antologi over sindet', og Charles Forsmans 'The End of the Fxxxing World', der er blevet til en Netflix tv-serie. Kigger man mere bredt på Pingfeltet i et kønsperspektiv, er det værd at bemærke at herrerne og damerne er ca. lige vel repræsenteret. Tag den, Oscar!

Bedste danske nettegneserie

Nettet er blevet tegneseriens legeplads. Her finder man det nyskabende og det skæve, og alt det udgiverne (ofte fejlagtigt) ikke tror er rentabelt. Højenergiske Betsy and the mutant scouts skaber noget nyt ved at fusionere tegneserie med animation, som man kun kan det på nettet; Nilas RD og Tor Brandt leverer særegne, personlige visioner, der snarere vil kunne finde et publikum globalt end lokalt; Line Kjeldsen Jensens superpopulære dagbogstegninger gør det, avisstriberne plejede at gøre: leverer morsomme almenmenneskelige erfaringer til et stort publikum; og Gitte Skov har på Instagram fået afløb for noget der på en gang er så rablende og personligt, at der ikke er plads til det i Weekendavisen, hvor hun ellers tjener til dagen. Det er på nettet, det sker.

Bedste børne-/ungdomstegneserie

BEDSTE BØRNE/UNGDOMSTEGNESERIE dækker både danske og oversatte tegneserier, men prøv at se: alle fem nominerede er danske! De understreger, at den danske børnetegnserie er fuld af liv og at det liv især opstår i krydsbefrugtningen mellem B&U-litteraturen og B&U-tegneserien. Tegnere og forfattere kravler så flittigt frem og tilbage over hegnet mellem bøger og tegneserier, at det knapt giver mening at skelne mere. Bedst udtrykt ved Jakob Martin Strid, der startede som anarkistisk tegneserietegner, sidenhen blev folkekær børnebogsskaber og nu vender tilbage til tegneserien med en stor, tyk taleboble-fortælling i sin børnebogsserie om Mimbo Jimbo.

Årets journalistiske tegner

Det er et rutineret felt, der i år er nomineret til ÅRETS JOURNALISTISKE TEGNER. Bob Katzenelson, Mia Mottelson og Gitte Skov har alle tidligere været nomineret til prisen, og Philip Ytournel fik pingvin-statuetten med hjem, da den første gang blev uddelt i 2014. Stine Spedsbjerg er ny pige i klassen. Grænsen mellem bladtegning og tegneserie er for resten og blevet mere flydende med de nye generationer af tegnende satirikere. Ytournel og Spedsbjerg har tidligere været Ping-nomineret i andre kategorier, og Gitte Skov er i år også nomineret til nettegneserie-prisen.

Juryen 2019

Kristian Bang Larsen

Journalist, kommunikatør & chefredaktør for Nummer 9

Jesse Jacob Møller Lindkvist

Art director ved Dagbladet Information

Anette Øster

Ph.d. i børnelitteratur og leder ved Roskilde Bibliotekerne

Aske Sparrebro

Tegneserieblogger og repræsentant for den rene fanånds begejstring

Erik Barkman

Anmelder for Weekendavisen og projektkoordinator ved The Animation Workshop
Luk menu