Bedste Internationale tegneserie: Joe Sacco "The Great War"

Bedste Internationale tegneserie: Joe Sacco "The Great War"

[column grid=”2″ span=”1″]

The Great War af Joe Sacco er historien om slaget ved Somme 1. juli 1916. Måden, den skildrer de veldokumenterede begivenheder på, er unik: Tegneserien er én lang frise, som i panoramaform viser os en af krigens allermest blodige dage – fra morgenens krigsforberedelser og nattens gru og panik til næste morgens resignerede retræte.

Slaget ved Somme var ét af mange forsøg på at afslutte krigen med en ”afgørende” offensiv. Det fejlede eklatant, især fordi generalerne ikke rigtig forstod, hvordan de skulle bruge al deres nye artilleri. Ofrene for deres inkompetence var som altid soldaterne i skyttegravene. The Great War viser os omfanget af katastrofen ikke ved at zoome ind på individuelle skæbner, men ved at folde hele miséren ud i størrelse XXL.

Juryen tildeler Pingprisen for Bedste internationale tegneserie til Joe Saccos The Great War, fordi den 7 meter lange frise skildrer ét af 1. verdenskrigs grusomste slag på en overrumplende original måde. Joe Saccos storværk er et dristigt og vellykket eksperiment med rødder i nogle af historiens ældste eksempler på sekventiel historiefortælling.

[/column]

[column grid=”2″ span=”1″]

JOE SACCOS TAKKETALE:
It’s lovely to hear I’ve received an award from Denmark, a country, regrettably, I’ve never visited. But clearly the people of Denmark have good taste, and I am pleased to receive the Ping award, which I am sure comes with a gigantic cash prize, though no one’s mentioned anything about that yet.

In all seriousness, I didn’t want to draw war again, but I found myself working on the long illustration of the Battle of the Somme that became the book, ‘The Great War,’ because I’ve had a great interest in the subject since I was a young boy.

Even then, when I was ten or eleven years old, I was startled by the enormous casualties at the Somme battle and in the war in general. Drawing the book gave me a chance to reflect on human nature and how we behave in groups.

Keeping the book wordless helped me avoid simple explanations.

Thank you again for the prize.

[/column]

Luk menu