Bedste danske tegneserie: Nikoline Werdelin "Homo Metropolis 2010-2012"

Bedste danske tegneserie: Nikoline Werdelin "Homo Metropolis 2010-2012"

[column grid=”2″ span=”1″]

Homo Metropolis 2010-2012 tildeles Pingprisen for Bedste danske tegneserie 2014 for de kvaliteter, der alle dage har gjort Nikoline Werdelin til en af vores mest markante serieskabere – dens skarpe men også menneskelige diagnose over sin samtid. Men den tildeles også prisen for sit vidnesbyrd om, at den er skrevet og tegnet af en kunstner i stadig udvikling med mod på subtilt at skifte register i mere fabulerende og indfølende retning.

Med de striber, der samles i Homo Metropolis 2010–2012 bringer Nikoline Werdelin sin årelange undersøgelse af Homo Danicus til en foreløbig og overraskende krøllet afslutning.

Striberne, der stammer fra Werdelins seneste tid på Politiken, blev til efter hun i en årrække havde holdt pause fra sin dagstribe. Hendes livssituation var ændret og begyndelsen var så at sige ny. Derfor markerer striberne sig med en løsere streg end den tidligere, længerevarende inkarnations strammere grafik, samt af en lidt uprøvet men modig brug af digital billedmanipulation.

[/column]

[column grid=”2″ span=”1″]

Tidligere tiders ret rå realisme tempereres af symbolske visuelle markører, der billedliggør karakterernes indre liv, og af fortællinger, der tager det dybe spring ud der, hvor det absurde løsner sig fra realismen og til tider bliver lidt eventyrligt, inden det igen lander pladask i den nådesløse virkelighed.

Samtidig viser Werdelin i disse striber sig som mere en indfølende menneskeskildrer end tidligere. Det tager noget af brodden af hendes satire, men forekommer samtidig en moden tilgang til den empatiske metode, der alle dage har ligget til grund for hendes menneskeskildringer.

Homo Metroplis 2010-2012 er med andre ord udtryk for en markant kunstners stadige udvikling, samtidig med at den fastholder hendes spidskompetence som fintfølende diagnostiker over vores samtid.

[/column]

Luk menu